LICZBA PORCJI-30 ciasteczek
CO KUPIĆ:
-100g gorzkiej czekolady
-40g mlecznej czekolady
-100g cukru białego
-100g cukru brązowego
-1jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , naturalnego
-180g mąki pszennej
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Rozgrzać piekarnik do 180°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2.Rozdrobnić czekoladę, do miski włożyć masło, dodać cukier biały i brązowy, jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem
3. Dodać mąkę , sodę, proszek do pieczenia,sól wymieszać,
4. Dodać rozdrobnioną czekoladę , wymieszać, przełożyć do innego naczynia,
5. Przy pomocy 2 łyżeczek z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w odstepach 5cm na blachach, piec 10-12 mi aż nabiorą złocistobrązowego koloru. pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 porcje
kalorie-1012,7 kJ/ 241,9 kcal
białko- 3,7 g
węglowodany-36g
tłuszcz-9,8 g
Błonnik-1,6 g