justyna-przepisy

    • LICZBA PORCJI-24
    • CO KUPIĆ:
    • -bułka tarta, do oprószenia formy
    • -masło, ilość do natłuszczenia formy
    • -200 g masła, pokrojonego na kawałki
    • -200 g cukru
    • -1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
    • -3 jajka
    • -200 g mąki pszennej
    • -50 g skrobi ziemniaczanej
    • -1 łyżka proszku do pieczenia
    • -80 g mleka
    • -owoce, np. jabłka, śliwki węgierki, wiśnie, brzoskwinie, porzeczki
    • -cukier puder, do dekoracji
    • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    • 1.Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia(ok. 25*25) natłuścić i opruszyć bułką tartą, odstawić
    • 2. Roztopić masło, przelać do innego naczynia, do miski wsypać cukier , cukier waniliowy, dodać jajka, zmiksować
    • 3,Dodać mąkę , skrobie ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mleko, ciasto wyrabiać przez 1 min , po czym stopniowo wlewac masło.
    • 4. Ciasto przelać do formy, ułożycna nim owoce . piec ok.40 min, odstawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto osypać cukrem pudrem.
    • WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 kawałek:
    • Kalorie 621,5kJ/148,4kcal
    • Białko1.8 g
      Węglowodany18.3 g
      Tłuszcz7.6 g
      Tłuszcz nasycony4.8g
      Błonnik0.4 g
      Sód13.2 mg                                                                                                                                                                                                                                         

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl