- LICZBA PORCJI-24
- CO KUPIĆ:
- -bułka tarta, do oprószenia formy
- -masło, ilość do natłuszczenia formy
- -200 g masła, pokrojonego na kawałki
- -200 g cukru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- -3 jajka
- -200 g mąki pszennej
- -50 g skrobi ziemniaczanej
- -1 łyżka proszku do pieczenia
- -80 g mleka
- -owoce, np. jabłka, śliwki węgierki, wiśnie, brzoskwinie, porzeczki
- -cukier puder, do dekoracji
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- 1.Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia(ok. 25*25) natłuścić i opruszyć bułką tartą, odstawić
- 2. Roztopić masło, przelać do innego naczynia, do miski wsypać cukier , cukier waniliowy, dodać jajka, zmiksować
- 3,Dodać mąkę , skrobie ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mleko, ciasto wyrabiać przez 1 min , po czym stopniowo wlewac masło.
- 4. Ciasto przelać do formy, ułożycna nim owoce . piec ok.40 min, odstawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto osypać cukrem pudrem.
- WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 kawałek:
- Kalorie 621,5kJ/148,4kcal
- Białko1.8 g
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL